σαντορινη

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη αποτελείται από μια 100.000 ετών καλντέρα που έχει αναπτυχθεί από μια ομάδα χαμηλών ηφαίστειων . Η νεότερη καλντέρα σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίφημη Μινωική έκρηξη του 1390 πχ. Κτίρια καταστράφηκαν από τους σεισμούς προφανώς πολλά χρόνια ή δεκαετίες πριν από την κατακλυσμική έκρηξη, και τα οποία είχαν ανακατασκευαστεί όταν εγκαταλείφθηκαν . Τα νησιά εγκαταλείφθηκαν λίγο πριν από τις κατακλυσμιαίες έκρηξη, πιθανόν λόγω της μικρής έκτασης εκρήξεις που σημειώθηκαν λίγο πριν από τις κατακλυσμιαίες φάσης της έκρηξης .

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης Κολούμπος είναι ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται 6,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης το οποίο ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Έγινε γνωστό μετά από μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στις 27 Σεπτεμβρίου 1650. Από λάβα σχηματίζεται ένα μικρό νησί, το οποίο, ωστόσο, λόγω των κυμάτων της θάλασσας, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Η κατάρρευση δημιούργησε ένα τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές έως και 150 χιλιόμετρα περίμετρο. Σήμερα έχει ύψος 280 μέτρα (σε σχέση με τον περιβάλλοντα θαλάσσιο βυθό) και βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιόμετρα και βάθος 512 μέτρα. Σε ένα μεγάλο χώρο γύρω από το ηφαίστειο έχουν εντοπιστεί υδροθερμικά φρεάτια από την οποία αναβλύζει ζεστό νερό, με διαλυμένα μεταλλεύματα, τα οποία φιλοξενούν ένα σπάνιο οικοσύστημα νηματοειδών βακτηρίων.

Η περιοχή Κολούμπος αποτελεί ένα μικρό όρμο. Σε περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια υπάρχει ο υποθαλάσσιος κρατήρα του Κολούμπου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1650 μ.Χ., μετά από μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου. Μετά την έκρηξη, με πολλά ανθρώπινα θύματα, πολλά περισσότερα νεκρά ζώα και ακόμη περισσότερες ζημίες στις καλλιέργειες, χτίστηκε ο ναός της "Παναγίας της ορθής" ως ευχαρίστηση για το τέλος αυτής της δυσάρεστης κατάστασης.
 

ιστορια

 

Copyright www.παμεσαντορινη.gr 2010 | Πολιτική Απορρήτου Μύκονος

καλως ηλθατε στη σαντορινη