σαντορινη

Γεωγραφία της Σαντορίνης

το νησί της Σαντορίνης βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, περίπου 120 χλμ. βόρεια από την Κρήτη. Το πιο κοντινό νησιά προς τα βόρεια είναι η Νιός, η Ανάφη στα ανατολικά και η Μήλος στο βόρειο-δυτικά. Τα νησιά Θήρα, Θηρασία και Ασπρονήσι βρίσκονται στο κέντρο της καλντέρας που έχει πλημμυρίσει από τη θάλασσα,

Από τον 150μ - 350μ υψηλό τοίχο της καλντέρας η κλίση της Θήρας κλείνει απαλά προς τα ανατολικά. Μόνο στα νοτιοανατολικά των Φηρών, το βουνό Προφήτης Ηλίας διακόπτει 567 μέτρα το υψηλότερο σημείο του αρχιπελάγους, διακόπτη τα ήπια πτώση. Σε πολλά μέρη, μια μεγάλη μαύρη λάβα αποτελεί τη μετάβαση προς τη θάλασσα. Αλλού εκτείνεται προς τη θάλασσα, και στη συνέχεια σχηματίζει γκρεμούς. Στη Θήρα, με εξαίρεση το βουνό του Προφήτη Ηλία και τα βαθιά φρεάτια από ελαφρόπετρα στην Θηρασία σχήμα που προκαλούνται από βροχές του χειμώνα.

Η μέγιστη έκταση στο κύριο νησί της Θήρας με σχήμα ημισελήνου είναι το ακρωτήριο Μαυρόπετρα στον Βορρά έως το ακρωτήριο Εξωμίτης στο νότο 17,4 χιλιόμετρα. Το πλάτος κυμαίνεται από 1,2 χιλιόμετρα στα βόρεια σε περίπου 6 χιλιόμετρα προς τα νότια. Περίπου το 70% του νησιού καλύπτεται από στρώματα ελαφρόπετρας. Από το βορρά, αυτά τα στρώματα από παλαιά ηφαιστειακή δραστηριότητα διακόπτονται στο Νότιο από παλαιούς θόλους λάβας.

Η καλντέρα της Σαντορίνης, έχει έκταση περίπου 84,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων με κατεύθυνση βορρά-νότου περίπου 11 χιλιόμετρα και δυτικά-ανατολική κατεύθυνση, περίπου 8 χιλιόμετρα. Το απόλυτο ύψος στο βόρειο τμήμα των Φηρών από το βυθό της θάλασσας είναι περίπου 700 μ. Το δάπεδο της καλντέρας αποτελείται από τέσσερις επιμέρους λεκάνες. Το βορειοανατολικό τμήμα της λεκάνης φτάνει σε βάθος περίπου 400 μέτρων και διαμορφώθηκε πιθανότατα από τις διαδικασίες της Μινωικής έκρηξης.
ώθηκε πιθανότατα από τις διαδικασίες της Μινωικής έκρηξης.

ιστορια

 

Copyright www.παμεσαντορινη.gr 2010 | Πολιτική Απορρήτου Μύκονος

καλως ηλθατε στη σαντορινη