σαντορινη

Ακρωτήρι - Σαντορίνη

πληροφορίες για το Ακρωτήρι Σαντορίνης

Το Ακρωτήρι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού της Σαντορίνης σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Φηρά, η περιοχή είναι ένα πραγματικό ακρωτήριο με απόκρημνες ακτές, που επεκτείνετε 3 μίλια δυτικά του νότιου τμήματος της Σαντορίνης. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν ένα από τα κάστρα του νησιού της Σαντορίνης. Το Ακρωτήρι έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στον προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε από τις ανασκαφές, που άρχισαν συστηματικά από το 1967.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα.

Τα κτίρια είχαν δύο ή τρεις ορόφους και πολλά δωμάτια. Μερικά από αυτά ήταν κατασκευασμένα από πέτρα. Τα υπόλοιπα κτίρια από τούβλα λάσπης ενισχυμένα με άχυρα, ξύλο και γύψο. Τα θεμέλια ήταν γενικά αβαθή και συχνά υπήρχε ένα τεχνητό ανάχωμα. Κάτω από τα θεμέλια σε ένα από τα κτίρια βρέθηκε μια στρώση από χαλαρά θραύσματα πορώδους λάβας, η οποία έπαιξε το ρόλο της σεισμικής μόνωσης. Τα δάπεδα ήταν φτιαγμένα από ξύλο και καλάμια ή βότσαλα. Η οροφή ήταν κατασκευασμένη από κλαδιά και καλάμια και είχε επίσης πατημένη γη, που ενεργούσε ως μόνωση για να εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Πολλά παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια στο Αιγαίο και ειδικά στα Δωδεκάνησα έχουν ακόμη οροφή από πατημένη γη.

Το κάτω πατώματα χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες, εργαστήρια ή μύλοι, ενώ οι πάνω όροφοι έχουν χρησιμοποιηθεί για στέγαση. Σε πλουσιότερα σπίτια, συχνά, τα τοιχώματα του πάνω ορόφου ήταν διακοσμημένα με τοιχογραφίες. Οι δρόμοι της πόλης ήταν στρωμένοι. Η αποχέτευση των κτηρίων γινόταν με πήλινους σωλήνες μέσα από τα τείχη των κτιρίων στους υπονόμους κάτω από τα λιθόστρωτα δρομάκια.

Ο μεγάλος αριθμός των τοιχογραφιών που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή στο Ακρωτήρι, τη θρησκεία και τη φύση του νησιού. Σήμερα ο χώρος παραμένει κλειστός και οι περισσότερες τοιχογραφίες βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαντορίνης και της Αθήνας.
 

τοιχογραφια απο το προιστορικο ακρωτηρι

Copyright www.παμεσαντορινη.gr 2010 | Πολιτική Απορρήτου Μύκονος

καλως ηλθατε στη σαντορινη