σαντορινη

Η Αρχαία Θήρα

Η Αρχαία πόλη της Θήρας βρίσκεται πάνω από το Καμάρι στην κορυφή του Μέσα Βουνού της Σαντορίνης. Η πόλη αποτελείται από περίπου 800 μέτρα μήκος και δύο με τέσσερα μέτρα φαρδύ δρόμο σε μια νότιο-ανατολική κατεύθυνση, με μερικά αντιπροσωπευτικά έργα. Στο τέλος του δρόμου στην πλαγιά του λόφου βρίσκεται το κυβερνείο. Μετά από περίπου 200 μέτρα, η πόλη επεκτάθηκε σε ένα οροπέδιο 100 μέτρα ύψος πάνω από τους γκρεμούς με ένα σύμπλεγμα κατοικιών γύρω από την Αγορά, στο ανατολικό άκρο του οροπεδίου είναι μια μικρή περιοχή με ιερούς ναούς και δημόσιους χώρους.
Όλα τα κτίρια είναι χτισμένα από τον ασβεστόλιθο του βουνού.

Η πόλη κατά την Αρχαϊκή περίοδο ήταν μόνο ένα μικρό απομακρυσμένο χωριό των Κυκλάδων. Ο οικισμός ιδρύθηκε από Δωριείς αποίκους από την Σπάρτη, που αναγνώρισαν τη στρατηγική θέση του τόπου. Ο Ηρόδοτος και ο Παυσανίας αναφέρουν τον μυθικό ηγεμόνα Θήρα, γιο του βασιλιά της Θήβας Αυτέσιου, ο οποίος είχε κυβερνήσει την Σπάρτη ως θεματοφύλακας των ανιψιών του Προκλή και Ευρυσθένη. Στη συνέχεια, το νησί της Θήρας πήρε το όνομά του Θήρα και το όνομα μεταφέρθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. και στην αρχαία πόλη. Ο Ηρόδοτος γράφει για μια επταετή ξηρασία κατά το έτος 630 π.Χ., που είχε αναγκάσει τους κατοίκους της Θήρας να στειλουν αποίκους στη Λιβύη. Ο οικισμός αυτός ήταν εξαιρετικά επιτυχής και η Θήρα απολαμβάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα προνόμια ως την μητέρα πόλη της Κυρήνης. Από τον 6ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε μια συλλογή από 760 νομίσματα, που μαρτυρεί μέτριους εμπορικούς δεσμούς με την Αθήνα και την Κόρινθο στα δυτικά και την Ιωνία και τη Ρόδο στα ανατολικά.

Ο ρόλος της πόλης αλλάζει, όταν κατά το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., κατά την ελληνιστική περίοδο, το ναυτικό των Πτολεμαίων σταθμεύει στο λιμάνι της πόλης. Η ναυτική βάση σταμάτησε να λειτουργεί από το 145 π.Χ.

Κατά την ρωμαϊκή περίοδο από τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ., το νησί ανήκε στην επαρχία της Ασίας, και παρόλο που μη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διέμεναν στο νησί, κάποια ευημερία σημειώνεται και διάφορα έργα οικοδομούνται.
Στα βυζαντινά χρόνια είχε αναφερθεί ξανά και είχε έναν επίσκοπο μέχρι τον 5ο αιώνα, ήταν ο μοναδικός αστικός οικισμός στο νησί της Σαντορίνης. Η τοποθεσία είχε εγκαταλειφθεί οριστικά το 726 μετά από έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης

αρχαια θηρα

αποψη της πολης της αρχαιας θηρας

Copyright www.παμεσαντορινη.gr 2010 | Πολιτική Απορρήτου Μύκονος

καλως ηλθατε στη σαντορινη